Tandkødsbetændelse og paradentose

Sygdomme i tandkød og knogle omkring tænderne er i dag nogle af de mest udbredte tandsygdomme. Tænderne sidder fast i knoglen, og uden på knoglen ligger tandkødet. Tandroden kan man normalt ikke se, kun tandens krone er synlig. Nærmest kronen bukker tandkødet rundt og fæstner på tanden og knoglen. Herved dannes tandkødslommen (pochen). En sund tandkødslomme er 2-3 mm dyb. Tandkødet er lyserødt og svagt nubret i overfladen.

For at forebygge, at der opstår sygdomme med varige skader på tandkød og knogle, er det nødvendigt, at man dagligt børster tænderne helt rene. Man skal desuden bruge tandtråd eller tandstikkere, for også at holde mellemrummene helt rene. Vi kan give dig den nødvendige vejledning. En vigtig faktor, der er med til at forebygge paradentose er at undlade tobaksrygning.
Tandkødsbetændelse: Hvis tænderne ikke bliver holdt helt rene, vil der samle sig bakterier ved tandkødsranden. Når disse bakterier vokser fast på tænderne, danner de belægninger – plak. Bakterier kan gro på tænderne – ligesom mug på leverpostej – hvis de får nok næring og ikke bliver forstyrret, dvs. børstet væk.

Hvis belægninger får lov at sidde på tænderne forkalker de og bliver til tandsten. Tandsten har en ujævn overflade og giver god grobund for bakterierne. Tandkødet bliver irriteret, det bliver hævet og rødt. Det kan bløde ved tandbørstning. Man har nu fået tandkødsbetændelse – gingivitis.

Hvis plak og tandsten fjernes, vil tandkødet blive sundt igen. Man kan ikke selv fjerne tandsten, det fjernes af tandlægen eller vores tandplejer. Nogle danner tandsten hurtigere end andre, så de har behov for at få fjernet tandsten oftere.
Bliver tandkødsbetændelsen ikke behandlet i tide, udvikler den sig til paradentose. Knoglen omkring tænderne bliver angrebet, og tænderne kan blive løse. Da forløbet med bakterier og tandsten, der vokser ned i tandkødslommen, sjældent giver symptomer, kan sygdommen blive ret fremskreden, uden man selv opdager den.

Det vigtigste formål med behandlingen af paradentose er at stoppe sygdommen, så den ikke udvikler sig. Ellers kan det være svært at bevare tænderne. Vi instruerer i, hvordan tænderne skal holdes rene, og der skal foretages en dybere tandrensning, hvor tændernes rødder glattes helt rene – en tandrodsrensning. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at stoppe paradentosen med en tandkødsoperation.

Vil du vide mere om tandkødsbetændelse og paradentose? 
Ring på telefon 97 35 22 88 eller skriv til os her: