Kroner og broer

Er der mistet så meget af en tand, at den ikke kan genopbygges med en fyldning, er en krone nødvendig. Tanden slibes til, hvorefter der tages aftryk. Aftrykket bruges til at fremstille en model af tanden. Det er på denne model, kronen fremstilles. Kroner kan fremstilles i guld, porcelæn eller plast, eller i en kombination af metal og porcelæn, en metalkeramisk krone.

Er tanden rodbehandlet og mangler der meget af den, er det nødvendigt først at forstærke den med en stiftopbygning. Den sidder fast i tandens rod og erstatter en del af den manglende tand.

Når der er taget aftryk af tanden, skal den beskyttes til kronen er færdig. En midlertidig krone – et provisorium – kan fremstilles i plast eller metal.

Før kronen sættes fast, undersøger vi om den passer i biddet med de øvrige tænder. Dette kan medføre, at der skal slibes på kronen. Til sidst sættes den fast på tanden med en tynd cement, der fungerer som lim.

Mistede tænder kan ofte erstattes af en bro. Broer fremstilles ligesom kroner i guld, porcelæn eller metalkeramik. Der er grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte. En lang bro kræver flere naturlige tænder til at bære den. Da en bro er cementeret fast på de naturlige tænder, vil den hurtigt føles som ens egne tænder.

Vil du vide mere om kroner og broer? 
Ring på telefon 97 35 22 88 eller skriv til os her: